vrijdag 3 januari 2020

Stadsbeheer gaat aan het werk in het Ommoordse Veld

In januari en februari is de tijd voor onderhoud van het bosplantsoen in de stad. Ook in Ommoord gaan we aan de slag, namelijk in het Ommoordse Veld en in de plantstrook tussen de metrobaan en het fietspad achterlangs Bolkruid. In het Ommoordse Veld snoeien en dunnen we in het centrale gebied direct rond de kanovijver.
Aanleiding voor deze dunning is de aantasting door de zogenaamde essentaksterfte. De betreffende bospercelen bestaan hier voor een groot deel uit essen. Deze boomsoort wordt ook in Rotterdam sinds enkele jaren aangetast door deze besmettelijke ziekte (een Aziatische schimmel). Zoals de naam zegt: takken gaan versneld dood en breken af. Op den duur kunnen ook hele bomen doodgaan en omvallen. Er zal daarom vooral in de randzones, langs de wandelpaden, ingegrepen worden. Bomen binnenin de grotere percelen worden ontzien. De veiligheid van de gebruikers in het gebied staat natuurlijk voorop.
Wij verwachten dat er door het wegdunnen van aangetaste essen geen kaalkap ontstaat. Mocht dit op sommige plekken wel het geval zijn, dan zal er overwogen worden om andere bomen en struiken bij te planten.
Bij deze noodzakelijke dunning zetten we het nadeel om in een voordeel: de nogal eentonige bosjes zullen door de ingrepen versneld gemengder en gevarieerder gaan worden, o.a. omdat de meeste andere bomen en struiken gespaard zullen blijven. Tevens wordt de gelegenheid aangegrepen om een deel van de aanwezige bramen te verwijderen. De braam is een nuttige soort en komt van nature in onze streken voor, maar in het Ommoordse Veld manifesteert hij zich te uitbundig (de braam en ook de brandnetel profiteren van teveel stikstof in de grond). Op veel plekken, zoals direct langs de paden, woekeren bramenpartijen. Deze zullen dus teruggedrongen worden.
In z’n algemeenheid geldt dat het uitdunnen en snoeien van het (kunstmatig aangeplante) bosplantsoen goed is voor de ontwikkeling van het groen. Het bevordert de variatie en biodiversiteit, waardoor ook meer diersoorten zich in het parkgebied thuis voelen. Eentonige beplanting ontwikkelt zich hierdoor geleidelijk aan tot meer soortenrijke bosjes. In de boskernen mogen dode bomen blijven staan, mag volop dood hout blijven liggen en worden van het snoeihout takkenrillen gemaakt. Ook dit draagt allemaal bij aan de natuurwaarden en biodiversiteit in het totale gebied. Vooral veel kleine dieren, zoals vogels zullen hiervan profiteren.
Bosplantsoenen zijn groenstroken met een natuurlijk en bosachtig karakter die bestaan uit een mix van bomen, struiken en kruiden. Wilt u meer weten over het onderhoud van dit groen? Of wilt u weten waar in Rotterdam dit groen gesnoeid wordt? Kijk dan op rotterdam.nl/onderhoudbosplantsoen.

Geen opmerkingen: