maandag 25 april 2011

Ideeën over de toekomst van het Ommoordse Veld

In het kader van overleg met de deelgemeente heeft de Werkgroep Ommoordse Veld Open & Groen zoveel mogelijk ideeën verzameld over wat we in de toekomst wel en niet willen zien in het Ommoordse Veld. Gebouwd gaat er niet worden, daar hebben wij samen met alle bewoners van Ommoord in de afgelopen jaren voor gezorgd, maar wat dan wel?
Wij willen allereerst het karakter van veenweidelandschap behouden, liefst met koeien in de wei. Aan de westkant van het park staat natuurbeleving centraal. Er is een heel bijzonder moerasachtig natuurgebied met unieke planten als orchideeën en moeraskartelblad. Op dat 'mooiste graslandje van Rotterdam' willen we heel zuinig zijn. In dit westelijk deel is een oude paddenpoel opnieuw uitgegraven. Er is een ecologische oever waar de ijsvogel regelmatig wordt gezien. Er zijn torenvalkkasten, we zouden hier vleermuiskasten aan willen toevoegen.
In het middendeel bij de kanovijver is vooral ruimte voor recreatie. We zouden er een picknickweide willen en denken ook aan activiteiten als tai-ji op het gras bij de vijver. Aan de ene kant van de vijver zouden hondenbezitters met hun hond kunnen spelen, aan de andere kant is ruimte voor vissers. We zouden iets meer ruimte willen hebben voor kinderen om plezier te beleven op en om het water. We denken aan kanovaren of klompjeszeilen.
In de oostelijke weilanden zouden we zo hier en daar een fruitboom willen neerzetten voor het vee om in de schaduw te liggen en voor de bewoners van Ommoord om jaarlijks fruit te kunnen oogsten.
We zouden op verschillende plekken bankjes willen neerzetten om uit te rusten en te genieten van het mooie uitzicht.
Op het sportveld moet gevoetbald kunnen worden, we denken ook aan een mogelijkheid voor speedbadminton. Verder kan er vooral gewandeld worden in het Ommoordse Veld, ook nordic walkers zijn van harte welkom.
Op de kinderboerderij zouden we naast activiteiten voor kinderen ook graag workshops voor volwassenen hebben, bijvoorbeeld beeldhouwen, schilderen of natuurfotografie. Het lijkt ons leuk als er aan het eind van de zondagmiddag muziek te beluisteren zou zijn onder de hooiberg. We denken dan vooral aan amateurgezelschappen uit de buurt. Een goede horecavoorziening op de kinderboerderij lijkt ons heel gewenst, het is fijn om op een wandeling even een kopje thee of koffie te kunnen drinken of een broodje te kunnen eten. Als daar een midgetgolfbaan bij wordt aangelegd, is dat een goed idee.
De werkgroep heeft zelf niet de tijd om alle ideeën uit te voeren, actieve buurtbewoners moeten daarbij betrokken worden. Heeft u nog meer goede ideeën of tijd om een idee uit te voeren, neem dan vooral contact met ons op!

1 opmerking:

Ellis Ziere zei

op de schaapscheerdersdag waren er ook oude ambachten te zien. heel euk. Een idee is om op dat gebied ook een workshop te opganiseren, bv manden vlechten. vr groet Ellis Ziere