vrijdag 8 april 2011

Orchideeën in het Ommoordse Veld

Vorig jaar zagen bewoners van Ommoord dat het veldje met orchideeën werd afgezet met roodwitte linten en dat er mannen op laarzen met grote passen doorheen liepen. Dat zorgde voor enige onrust, maar het bleek te gaan om medewerkers van bSR (Bureau Stadsnatuur Rotterdam) die inventariseerden hoeveel orchideeën er in het Ommoordse Veld groeiden.
Remko Andeweg publiceerde onlangs het rapport 'Rotterdamse orchideeën 2010', een heel interessante studie naar het voorkomen van deze exotisch aandoende bloemen in Rotterdam. U kunt het rapport downloaden van de website van bSR. U leest er alles in over de orchideeën die in het Ommoordse Veld groeien en hoe die er zijn gekomen.
Op wat Remko Andeweg 'het mooiste graslandje van Rotterdam' noemt, groeien de brede orchis en de rietorchis. Met 3600 exemplaren van de brede orchis hebben wij veruit de grootste orchideeënpopulatie van de hele stad. In mei en juni bloeien ze met donkerroze bloemen en dat is prachtig om te zien. Velen genieten ervan, het trekt bezoekers van binnen en buiten de wijk. In het rapport staat ook te lezen dat deze schoonheid zeer kwetsbaar is en onze bescherming verdient. Niemand wil een hek om het orchideeënveld, maar het is wel nodig dat men op de paden blijft. Dat geldt ook voor fotografen, voor kinderen die bloemen willen plukken en voor honden. Om de orchideeën te behouden, is het verder noodzakelijk om heel zorgvuldig te maaien, pas laat in de zomer. Het heeft geen zin de planten mee te nemen en in de tuin te zetten. Deze orcideeën groeien alleen op een graslandje zoals in het Ommoordse Veld, een beetje vochtig en matig voedselrijk. We zijn in Ommoord wel heel trots op dit prachtige stukje natuur.

Geen opmerkingen: