woensdag 20 mei 2015

Borden Ommoordse Veld

 
 
Daar gaan ze de grond in, de borden waar we zo lang aan hebben gewerkt. De Werkgroep Ommoordse Veld heeft samen met de Historische Commissie de Ommoordse Polder en de Historische Vereniging Prins Alexander voor de teksten gezorgd. Wij hebben het als bewonersinitiatief ingediend bij de gebiedscommissie en budget aangevraagd om het te realiseren.
Pieter van Oostveen en Wouter den Boer
Over de teksten is heel wat vergaderd. Je kunt veel vertellen over de onderwerpen die ons van belang leken, maar we wilden ons beperken tot zes informatiepanelen en kwamen uit op een maximum van 300 woorden per bord. Dat werd bij elk paneel wikken en wegen: wat wel en wat niet.

Naast woorden wilden we ook veel plaatjes. Je kunt alleen plaatjes gebruiken als je toestemming hebt van de eigenaar. Gelukkig hebben we veel medewerking gehad: van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR), van het Stadsarchief, van Museum Rotterdam, van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden en van diverse bewoners van Ommoord. Ook hadden de drie samenwerkende groepen zelf een aantal illustraties in hun bestand.

Toen tekst en beeld eenmaal verzameld waren, moesten we op zoek naar een vormgever. Na verschillende mogelijkheden bekeken te hebben kwamen wij uit op een Rotterdams bureau, Studio Westkaap, gespecialiseerd in duurzame ontwerpen en een bekende van kinderboerderij De Blijde Wei. Duurzaam betekent dat zij zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijk materiaal en waar mogelijk materialen hergebruiken. Rekening houdend met al onze wensen hebben zij de borden fraai vormgegeven. Wij vinden dat deze borden mooi in het landschap passen.

Vandaag plaatsen Pieter van Oostveen van Studio Westkaap en Wouter den Boer van WDBN de palen en de onderborden. Vrijdag om 16.00 uur kunt u de plaatjes komen bewonderen. We verzamelen dan op De Blijde Wei. Dirk-Jan van Lottum zal het woord voeren namens de gebiedscommissie. Paul van de Laar, voor velen vooral bekend van TV Rijnmond, maar ook directeur van Museum Rotterdam en hoogleraar Stadsgeschiedenis, zal iets vertellen over het belang van historie en zal het eerste bord onthullen.

We zijn zelf vast het meest nieuwsgierig hoe het eruit zal zien!


Geen opmerkingen: