zondag 24 mei 2015

Informatiepanelen onthuld door Paul van de Laar en Dirk-Jan van Lottum


Vrijdagmiddag 22 mei werden zes informatiepanelen onthuld in het Ommoordse Veld door Dirk-Jan van Lottum, vicevoorzitter van de gebiedscommissie Prins Alexander en Paul van de Laar, hoogleraar stadsgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit en directeur van Museum Rotterdam.

De borden belichten verschillende aspecten van het Ommoordse Veld. Ze beschrijven hoe het landschap er eeuwen geleden uitzag. De panelen informeren over dieren en planten vroeger en nu,  over bewoners en hoe er in elke tijd andere bedreigingen zijn voor dit mooie stukje natuur. Paul van de Laar had het over wandelen door de geschiedenis en dat is wat een route langs de borden probeert te zijn. Het is leuk om te zien hoe de Rotte en het omringende land er op schilderijen uit de middeleeuwen uitzag. We liggen nu meer dan zes meter onder de zeespiegel, het is goed om te weten dat mensen dit zelf hebben veroorzaakt en dat we goed moeten oppassen niet nog verder weg te zakken. Elk voorjaar wordt wel een bosje vrijwel tot de grond toe afgezaagd, na een rondje langs de borden begrijp je waarom.

Als je meer weet over de achtergronden van een gebied, ga je er anders naar kijken en het meer waarderen. Dat is het streven van de drie organisaties die hebben samengewerkt om deze informatieborden te realiseren: de Werkgroep Ommoordse Veld Open & Groen, de Historische Commissie de Ommoordse Polder en de Historische Vereniging Prins Alexander. In de wederopbouwwijk Ommoord, waar bijna alles uit het verlden heeft plaatsgemaakt voor woningen, willen we dit kleine stukje historisch landschap graag goed bewaren.
Meer foto’s van de onthulling kunt u vinden op de Facebookpagina van Ommoordse Veld Open & Groen, maar u kunt natuurlijk het beste zelf een kijkje gaan nemen. In september komt er in het kader van Ommoord ziet Sarah een rondleiding langs alle borden.

Geen opmerkingen: