donderdag 14 augustus 2014

Vleermuisexcursie in het Ommoordse veld


Sommige mensen denken dat vleermuizen vampiers zijn die je aanvallen. Niets is minder waar. Het zijn nuttige dieren die in de schemering op jacht gaan naar insecten. Ze zenden daarbij ultrasone geluiden uit die ervoor zorgen dat ze op hun snelle vlucht nergens tegenaan vliegen. Met een batdetector kun je die geluiden opvangen en horen.
In het weekend van vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus 2014 wordt de 18e internationale Nacht van de Vleermuis georganiseerd. 30 landen doen hier aan mee. In Nederland worden op veel plaatsen vleermuisexcursies gehouden. Dit jaar ook in het Ommoordse Veld, waar verschillende soorten vleermuizen te vinden zijn.
Wouter den Boer, vleermuiskenner uit Ommoord, organiseert in samenwerking met de Werkgroep Ommoordse Veld Open & Groen en het CNME van de Blijde Wei een vleermuisexcursie op vrijdagavond 29 augustus. Om 20.30 uur wordt er verzameld op De Blijde Wei (voor de Groene Kikker). Wouter vertelt kort iets over de vleermuizen die we tegen kunnen komen en hoe we ze met een batdetector kunnen ontdekken. Zodra het echt gaat schemeren, gaan we op pad, we lopen een rondje door het Ommoordse Veld. De excursie duurt maximaal tot 22.30 uur.
Voor deze excursie moet u zich opgeven via ommoordseveld@upcmail.nl . Wees er snel bij, want het aantal deelnemers is beperkt. Kinderen tot 10 jaar kunnen alleen onder begeleiding mee. U ontvangt een bevestiging van uw deelname. Als het op vrijdagavond heel hard regent, verplaatsen we de excursie naar de zaterdagavond. Daarvan ontvangt u dan bericht via de mail. Deelname is gratis. Een zaklamp voor op de (terug)weg is misschien handig.

Geen opmerkingen: