zaterdag 28 april 2012

Excursie Heemtuin en Ommoordse Veld 21 April 2012

Van een van de deelnemers aan de wandeling ontvingen we een uitgebreid verslag. Hier een selectie:

De gidsen Ben Huber en Paul Winckers gaan met veertien volgelingen op stap. We lopen naar de Heemtuin, een prachtig stuk groen midden tussen de flats, gered uit de handen van projectontwikkelaars. In 1971, de bouw van Ommoord was in volle gang, is dit stukje groen ontwikkeld door mensen met visie en hart voor de natuur. Het is een geaccidenteerd terrein met puinheuvels bedekt met aarde, slootjes, vijvers, singels, plasjes, moerasveldjes en vennetjes, riet- en graslandjes. We zien wilde hyacinten, fluitenkruid, dovenetel, look zonder look, kievitsbloemen en Japans duizendknoop, een gigantische, niet uit te roeien woekeraar.  De Kaukasische berenklauw is net zo’n  woekeraar. Deze plant hebben ze nu goed onder controle. Op een boomstronkje staat een prachtige bultzwam We lopen naar het Ommoordse Veld .
Het Ommoordse Veld is verdeeld in een recreatie- en een natuurgebied. Voor elk wat wils. Hier rietlandjes, moerasveldjes en graslandjes met veel orchideeën. Er staan veel wilgen en elzenstruweel. Een reiger loopt   onverstoorbaar naar een prooi te zoeken. Hoog in de bomen zitten veel grote ekster- en kraaiennesten. Wat een kolossale bouwsels. De tjiftjaf laat zich de hele tijd goed horen.  Hij is zeer duidelijk aanwezig, maar zich laten zien ho maar. Klein vogeltje met een zeer grote bek. Zijn bescheidener evenbeeld de fitis zien we wel. Ben laat aan de hand van foto’s zien dat het begin van het Ommoordse Veld 5,50 meter lager ligt dan de Rotte en die ligt weer 1 meter  beneden NAP. Ben deelt folders uit over de Heemtuin. Naast de geschiedenis van de Heemtuin staat precies vermeld in welke maand welke bloemen bloeien.
De koffie is op, de regen gestopt en we aanvaarden de terugtocht. Bij een singel staat een grote, machtige Kaukasische vleugelnootboom met prachtige “katjes”.  Deze boom is ook een woekeraar. Als je hiertegen niets doet staat binnen een paar jaar je hele bos vol met deze bomen. Hij vormt met de Kaukasische berenklauw en de Japanse duizendknoop een grote bedreiging voor onze inheemse natuur.  Het was  een gezellige, leerzame en interessante excursie. Met dank aan de gidsen.
Piet Mulder

Geen opmerkingen: